GORILA

Liviu Rebreanu

CUMPĂRĂ eBook

APPLE iBOOKS STORE

KOBO STORE

Cititoare recomandate: Apple iBooks, Google Play Books

coperta Gorila - Liviu Rebreanu, “Cicerone denuncia Catalina" fresca de Cesare Maccari

>>TITLURI

 

EDITURA ACUMA  s.r.l.

Ne găsiți în București la adresa:

Drumul Funigeilor 86 București, Sector 5

telefon: (0745) 115 194, 
fax: (031) 106 25 48
email: contact@edituracuma.ro

 

© Editura Acuma

O carte tipărită înseamnă un copac. O bibliotecă – o pădure întreagă.

Tehnologia evoluează permanent şi de copaci avem din ce în ce mai mult nevoie – este momentul să facem pasul către cărţile electronice.

coperta Gorila - Liviu Rebreanu, “Cicerone denuncia Catalina" fresca de Cesare Maccari
 • Din motive ideologice, „Gorila” a fost „scoasă” din rândul capodoperelor lui Liviu Rebreanu și considerat un roman mediocru. Eticheta a fost pusă de Ov. Crohmălniceanu care reproșează scriitorului că „nu reușește să scoată la iveală caracterul de clasă al partidelor burgheze”. Dar Liviu Rebreanu a năzuit la crearea unei opere de transfigurare a realității, „de pură retopire și reconstrucție” a realității.

  După „Ion”, „Răscoala” și „Pădurea Spânzuraților”, acest controversat roman „Gorila” încheie o tetralogie care oferă cel mai viu și, cred, mai adevărat tablou al vieții românești interbelice. Ele au o construcție simetrică, similar descind dintr-un capitol introductiv alcătuit cu mare rafinament ca să cuprindă majoritatea personajelor și să se poată trage toate firele acțiunii.

  [...]

  Finalul sceptic și amar reflectă și oboseala și dezamăgirea scriitorului, care în 1935, la împlinirea vârstei de 50 de ani, mărturisea: „Pe mine, ca scriitor, nu mă interesează nici statul burghez, nici cel proletar, nici cel țărănesc, și concepția mea socială nu se conduce după asemenea percepte. Ea se rezumă la formula «Puțină libertate și dreptate pentru toți și în special pentru cei mulți»”. (în „Cuvântul liber” anul III, nr. 4, 1935)

  Concluzia lui Rebreanu: „Nu mă simt în stare să îndrept lumea și țara” a ajuns până la noi și ne-a molipsit aproape pe toți.

 • ISBN Apple iBook:

  ISBN ePub:

  ISBN PDF:

   

   

   

  DATA APARIȚIEI: aprilie 2015

   

  FORMAT: Apple iBook, ePub, PDF

  978-606-92612-0-0

  978-606-92612-2-4

  978-606-92612-1-7