RĂSCOALA

Liviu Rebreanu

CUMPĂRĂ eBook

APPLE iBOOKS STORE

KOBO STORE

Cititoare recomandate: Apple iBooks, Google Play Books

>>TITLURI

 

EDITURA ACUMA  s.r.l.

Ne găsiți în București la adresa:

Drumul Funigeilor 86 București, Sector 5

telefon: (0745) 115 194, 
fax: (031) 106 25 48
email: contact@edituracuma.ro

 

© Editura Acuma

O carte tipărită înseamnă un copac. O bibliotecă – o pădure întreagă.

Tehnologia evoluează permanent şi de copaci avem din ce în ce mai mult nevoie – este momentul să facem pasul către cărţile electronice.

 • Laudă țăranului român

   

  În viața altor națiuni, țărănimea a putut avea, și a avut, un rol secundar, șters; pentru noi însă e izvorul românismului pur și etern. La noi singura realitate permanentă, inalterabilă a fost și a rămas țăranul. Atât de mult că, de fapt, țăranul român nici nu e țăran ca la alte popoare. Cuvântul însuși e de origine urbană, cel puțin în semnificația actuală. Țăranul nu-și zice niciodată țăran. Doar în vremile mai noi și sub influențe politice a pătruns și la țară cuvântul, spre a indica pe omul de la sat în contrast cu cel de la oraș. Țăranii însă numesc pe țărani, simplu, oameni. De fapt țăranul n-are nume pentru că nu e nici clasă, nici breaslă, nici funcție, ci poporul însuși – omul român. Pentru toată lumea, țăran e sinonim cu român, pe când orășan nu, ba în general dimpotrivă, mai cu seamă în ochii țăranului. Țăranul a rămas român și sub barbarii cei vechi și sub cotropitorii ceilalți, în schimb orășenii s-au cam arătat turci cu turcii, greci cu fanarioții, ruși cu muscalii, nemți cu austriecii până să devină români sută la sută, sub români.[...]

  Totuși cultura adevărată, prin care neamul românesc să-și justifice rostul în lume, numai orașul poate s-o creeze și s-o desăvârșească.

  [...]

  Orașul însă trebuie să fie pătruns și el de duhul pământului și sufletului românesc. Glasul pământului trebuie să fie auzit și înțeles și de orășeni pentru a deveni marea lege a neamului pe care nimeni să n-o mai înfrângă și nici să n-o nesocotească. Între sat și oraș trebuie să se creeze simbioza care să potențeze toate puterile creatoare. Numai simbioza aceasta va naște marea cultură românească de care în sfârșit va beneficia și țăranul român, conservatorul trecutului și tinereții noastre.

  [...]

  Suntem și vom fi întotdeauna neam de țărani. Prin urmare, destinul nostru ca neam, ca stat și ca putere culturală atârnă de cantitatea de aur curat ce se află în sufletul țăranului. Dar mai atârnă, în aceeași măsură, și de felul cum va fi utilizat și transformat acest aur în valori eterne.

   

   Liviu Rebreanu - 29 mai 1940

 • ISBN Apple iBook:

  ISBN PDF:

  ISBN ePub:

   

   

   

   

  DATA APARIȚIEI: februarie 2015

   

  FORMAT: Apple iBook, ePub, PDF

   

  978-606-92611-2-5

  978-606-92611-3-2

  978-606-8704-17-3